söndag 8 november 2009

Zucchinilasagne (med nötfärs)

En långpanna full, 12 portioner.


1000 g nötfärs, 10 %
300 g färska champinjoner
1200 g zucchini att ha istället för lasagneplattor
700 g zucchini att ha i köttfärssåsen
ca 500 g konserverade champinjoner inkl. lag
300 g morötter
300 g vitkål
ca 900 g krossade tomater
250 g stark mager ost, jag tog Slanke Danica 10 %
3 msk rapsolja att steka i
Franska örter (finns frysta)
3-4 rågade teskedar vitlök
Peppar

Gör så här:
1. Skär de zucchini's som skall vara istället för plattorna i långa tunna skivor. Lägg dem på 2 handdukar och salta rikligt. Detta för att vätska skall dras ut. Jag tog en vanlig plåt som jag la en handduk på och sen täckte jag den med zucchiniskivor. Sen la jag på en handduk till och gjorde samma sak. Då vet man att det räcker till 2 lager. Låt detta stå medans du gör resten. Sätt ugnen på 200°C.
2. Bryn nötfärsen och lägg över i en stor gryta.
3. Dela och stek champinjonerna, morötterna, zucchinin och vitkålen. Stek detta separat och lägg sedan över i kastrullen.
4. Häll i de konserverade champinjonerna med lag i kastrullen. Häll också i de krossade tomaterna och kryddorna.
5. Rör ihop allt och låt koka upp.
6. Riv osten.
7. Börja med ett lager köttfärssås. Ta inte för mycket, för då räcker det inte till det över lagret! Efter det ett lager zucchini, ett lager köttfärssås, ett lager zucchini och sedan resten av köttfärssåsen. Avsluta med den rivna osten.
8. Gratinera i ugnen i 20 minuter.
9. Låt stå kallt över natten innan du skär upp den, annars faller allt isär. Fast man kan ju äta den direkt också... Men skall den frysas bör den nog stå kallt en stund så att den stelnar lite.

Avnjutes med en grönsallad.

Antal kalorier: ca 270