torsdag 27 november 2008

Asiatisk kräftsoppa

Ingredienser för 6 portioner
1 kg räkor med skal (400 g skalade)
1 burk kräftstjärtar i lag, 320 g
2 påsar tom-kha-kryddmix (à ca 40 g)
2 burkar lätt kokosmjölk (à 400 ml)
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk röd currypasta
200 g gröna bönor
1 stor morot

Gör så här
1. Skala räkorna och låt kräftstjärtarna rinna av väl. Vispa ihop tom-kha-kryddmix, kokosmjölk, vatten, buljongtärningar och currypasta i en kastrull. Sjud blandningen i ca 4 minuter.
2. Strimla de gröna bönorna. Skala och hyvla moroten med osthyvel och skär längderna i mindre bitar. Blanda ner grönsakerna i soppan. Låt koka i 2 minuter.
3. Tillsätt räkor och kräftstjärtar.
4. Koka upp soppan.

Noteringar: Recept från boken Smaker från hela världen/Syd-ostasien (ur Allt om Mat). Originalreceptet innehåller sockerärtor istället för gröna bönor. Det ingår också 100 g risnudlar. Dessa skall brytas i mindre bitar och blandas i efter grönsakerna, så "låt koka i 2 minuter" gäller för efter man har lagt i risnudlarna. I receptet står även att man skall servera soppan med färsk hackad koriander.

Antal kalorier per portion: 241

Inga kommentarer: