lördag 10 januari 2009

Örtkryddad kalv med svamp och vinsås

Ingredienser för 4 portioner:
500 g kalvschnitzel
1 lök
2 morötter
2 msk olja
vitpeppar
300 g svamp (t.ex. champinjoner och ostronskivling)
salt
1 tsk potatismjöl
1 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad körvel
koncentrerad kalvfond
½ dl matlagningsgrädde
1 knippe slät persilja

Gör så här:
1. Torka av kalvköttet med hushållspapper och skär köttet i lagom stora munsbitar. Skala och hacka löken. Skrubba morötterna under rinnande vatten och skär dem i ½ cm tjocka skivor.
2. Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i kött, lök och morötter. Bryn runtom på medelhög värme. Krydda med vitpeppar, sätt ner till låg värme och låt fräsa 10 min. utan lock. Rör om då och då.
3. Putsa under tiden svampen med hushållspapper. Skär bort nedre delen av foten på champinjonerna och ta bort hela foten på ostronskivlingarna. Låt små champinjoner vara hela, dela eller skiva större svampar. Strimla ostronskivlingarna.
4. Lägg ner svampen i grytan. Salta, lägg på locket och stek i 5 min. på medelvärme. Rör ut potatismjölet med lite vin och häll blandningen i grytan. Rör om och häll på resten av vinet. Blanda ner de torkade örterna och låt puttra ytterligare 5 min.
5. Smaka av med salt, peppar och kalvfond. Rör ner grädden i såsen eller droppa över den vid servering. Skölj och hacka persiljan och rör ner den i såsen.

Notering: Recept från Smakfullt.

Antal kalorier: 269 (13 g fett, 28 g protein, 8 g kolhydrater, 1 g fibrer)

Inga kommentarer: