lördag 10 januari 2009

Lätt tomatfisk med persiljegrönt

Ingredienser för 4 portioner:
1 kg bifftomater
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 knippe slät persilja
1 msk olja
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
1 knivsudd malen kryddnejlika
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 dl fiskbuljong
1 tsk balsamvinäger
800 g fisk (t.ex. torsk, sej eller kolja)
2 msk färskpressad citron
2 tsk olivolja

Gör så här:
1. Skålla och skala tomaterna. Halvera dem och ta bort stjälkfästet. Tärna tomaterna grovt.
2. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint. Skala och tärna löken. Ta bort grova kvistar från persiljan, hacka fint och lägg åt sidan.
3. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i lök och vitlök. Fräs tills löken börjar mjukna. Lägg i tomaterna och tillsätt socker, salt, peppar, malen nejlika och lagerblad. Rör ner tomatpuré, buljong och balsamvinäger. Koka upp och låt sjuda 5 min. utan lock.
4. Spola av fiskfiléerna under kallt vatten och dela dem så att du har 8 bitar fisk. Salta och peppra filébitarna och droppa över citron. Lägg fisken på tomaterna, lägg på locket och sjud 5 min. på svag värme.
5. Ta upp fiskfiléerna och lägg upp 2 bitar på varje tallrik. Rör ner persiljan i tomatsåsen och portionera upp såsen på tallrikarna. Droppa över olivolja och servera med potatis eller ris.

Notering: Recept från Smakfullt.

Tips: Laga en stark, exotisk sås genom att krydda tomaterna med ingefära och röd chili. Halvera 1 röd chili på längden, kärna ur och strimla den fint. Blanda ner chilin och 1 tsk fint riven, färsk ingefära i lökblandningen tillsammans med tomaterna.

Antal kalorier: 279 (8 g fett, 37 g protein, 15 g kolhydrater, 4 g fibrer)

Inga kommentarer: