lördag 10 januari 2009

Spansk bondomelett med grönsaker

Ingredienser för 4 portioner:
500 g skärbönor, brytbönor eller andra gröna bönor
2 gula paprikor
4 smakrika tomater
2 lökar
10 g smör till formen
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
4 ägg
1 tsk torkad oregano
2 msk riven parmesan

Gör så här:
1. Skölj och ansa bönorna och dela dem i 3 cm stora bitar. Halvera och ansa paprikorna och skär dem i tunna strimlor.
2. Halvera tomaterna, kärna ur dem och skär bort stjälkfästena. Tärna tomaterna fint. Skala lökarna och skär dem i tunna ringar. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnsfast form med smör.
3. Hetta upp olivoljan i en teflonstekpanna. Lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Lägg i paprikan och bönorna och fräs ca 5 min. på medelvärme under lock. Rör om då och då och tillsätt lite vatten om grönsakerna fastnar i pannan. Smaka av med salt och peppar och tillsätt tomaterna.
4. Separera äggen. Rör ihop äggulorna med salt, peppar, oregano och riven ost. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner de varma grönsakerna i ägguleblandningen och vänd försiktigt ner äggvitan.
5. Häll blandningen i den smorda formen, sätt in i ugnen och baka 45-50 min. tills ovansidan är gyllene och ägget fast. Vänd upp på ett fat och servera med bröd.

Notering: Recept från Smakfullt.

Antal kalorier: 297 (8 g fett, 18 g protein, 20 g kolhydrater, 7 g fibrer)

Inga kommentarer: