lördag 10 januari 2009

Kalkonbröst med provencalska grönsaker

Ingredienser för 4 portioner:
1 knippe slät persilja
2 kvistar färsk rosmarin
4 kvistar färsk timjan
4 kvistar färsk oregano
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
600 g kalkonbröst
ca 1½ dl vitt vin
1 liten aubergine
1 lök
1 gul paprika
1 zucchini
1 burk tomater (400 g)
½-1 dl grönsaksbuljong eller vitt vin

Gör så här:
1. Skölj persilja, rosmarin, oregano och timjan. Ta av bladen från kvistarna och hacka bladen fint. Ställ hälften av de hackade örterna åt sidan. Skala och pressa 1 vitlöksklyfta och blanda med hälften av örterna. Blanda ner 2 msk olja. Salta och peppra, rör om.
2. Sätt ugnen på 175°C. Ta bort skinnet från kalkonbröstet. Häll vinet i en ugnsfast form och lägg i köttet. Vinet bör nå ca ½ cm upp på kanten. Gnid in ovansidan av köttet med ört- och oljeblandingen. Ställ in i ugnen och stek 50-60 min. Ös köttet med vätskan i formen 3-4 gånger.
3. Ansa auberginen och skär den i skivor. Skala löken och den andra vitlöksklyftan. Skär löken i halva ringar och hacka vitlöksklyftan fint. Halvera och kärna ur paprikan och skär den i fina strimlor. Dela tomaterna grovt i burken.
4. Hetta upp resten av olivoljan i en kastrull med lock. Lägg i lök, vitlök, paprika, zucchini och aubergine och fräs hastigt. Häll på tomaterna med spad. Krydda med de sparade örterna, salt och peppar. Sätt ner till låg värme, lägg på locket och låt sjuda i 25 min. Rör om då och då och häll på ca ½ dl vitt vin eller grönsaksbuljong om vätskan börjar koka bort.
5. Ta ut kalkonbröstet ur ugnen och slå in det i folie. Låt vila i 5 min. Lös upp skyn i den ugnsfasta formen med lite vitt vin. Skär köttet i tunna skivor.
6. Smaka av grönsakerna med salt och peppar och lägg upp dem på ett djupt serveringsfat. Lägg kalkonskivorna ovanpå grönsakerna och häll över skyn från formen. Servera genast tillsammans med ugnsbakad potatis eller osötat vitt bröd.

Notering: Recept från Smakfullt.

Tips: Det är väldigt gott att tillaga kalkonbröstet i lergryta i ugnen. Spola grytan i kallt vatten, lägg i kalkonköttet och ställ grytan kall i ugn. Sätt ugnen på 175°C och stek kalkonen 1 tim. och 30 min.

Antal kalorier: 399 (21 g fett, 35 g protein, 12 g kolhydrater, 5 g fibrer)

1 kommentar: